
Uthyrning till arbetsgivaren
Det förekommer att arbetsgivare betalar hyra för utrymmen som den anställde upplåter i den egna bostaden. Huvudregeln är att sådan hyra är skattepliktig som inkomst av tjänst eller näringsverksamhet. Hyran kan dock beskattas som inkomst av kapital om vissa förutsättningar är uppfyllda.
För det första krävs det då att det finns ett hyresavtal.
För det andra ska arbetsgivaren ha behov av en lokal i den anställdes bostad. Saknas det ska ersättningen beskattas som inkomst av tjänst oavsett ersättningens storlek.
För det tredje ska hyran vara marknadsmässig. Vid bedömningen av om hyran är marknadsmässig ska hänsyn tas till det geografiska läget, standarden på lokalen, hur utrymmet är utrustat, om det hyrs möblerat eller inte, storleken på utrymmet samt om det är varm- eller kallhyra.
Om ersättningen överstiger marknadsmässig hyra ska det överskjutande beloppet beskattas som lön.
Marknadsvärde
Marknadsvärdet för det hyrda utrymmet är den hyra som den anställde hade kunnat få om utrymmet hade hyrts ut till en utomstående. Marknadsvärdet är inte vad det hade kostat arbetsgivaren att hyra ett annat motsvarande utrymme.
Om det uthyrda utrymmet är integrerat i bostaden är marknadsvärdet oftast lägre än om det är ett avskilt utrymme. Det kan det till och med finnas anledning att ifrågasätta arbetsgivarens behov av utrymmet om det inte är avgränsat från bostaden. Det gäller även när arbetsgivaren betalar en schablonmässigt bestämd hyra.
Garage
Om en anställd har en förmånsbil eller egen bil som används i tjänsten förekommer det att arbetsgivaren betalar för hyra av garage. Om innehållet i bilen tillhör arbetsgivaren och det är stöldbegärligt, av högt värde och svårt att lasta ur bör ersättningen för garaget ses som en hyresersättning. Om lasten ganska lätt kan lastas ur kan det i stället för ersättning för garage bli aktuellt med ersättning för förråd. Enbart skydd av bilen i sig innebär inte att arbetsgivaren anses ha behov av garage även om det är en förmånsbil.
Arbetsgivaren ska lämna uppgift om hyran i kontrolluppgiften, oavsett om hyran ska beskattas som inkomst av tjänst eller kapital.
Skatteförslag på väg ut på remiss
Arbetsgivaravgifter, jobbskatteavdrag, energiskatt, bränsleskatt. De är några av de områden som regeringen nu aviserar och remitterar förslag om inför höstbudgeten.När …
Viktiga råd vid anställning av sommarvikarier
Att anställa sommarvikarier är inget man ska slarva med. Även om det rör sig om korta anställningar är det mycket att tänka på; särskilt eftersom det är yngre människor utan särskilt …
Distansjobba utomlands i sommar? Tänk på detta först
Sugen på att stanna kvar och jobba utomlands några månader efter semestern i sommar? Är du byråledare och vill erbjuda distansarbete även utomlands för vara en mer attraktiv arbetsgivare? …
Ett steg närmare elstödet
Nu har de svenska reglerna om elstöd till företag beslutats av regeringen. Precis som utlovat kommer företag i elområde 4 att få ersättning med 79 öre per kilowattimme och företag i …
Viktigaste reglerna för anställdas semesterledighet
Det finns mycket att tänka på för de som planerar personalens semesterledighet. Likaså för dem som ska räkna ut vilken semesterlön som ska betalas ut under ledigheten. Här följer några …
Proposition dröjer: När slipper vi papperskvitton?
En av de vanligaste frågorna vi får när vi träffar medlemmar är ”hur gick det med moderniseringen av bokföringslagen?” Svaret från klimat- och näringslivsdepartementet dröjer, men …
Några avdrag i deklarationen 2023
Nu börjar vi närma oss den 2 maj då inkomstdeklarationen 1 för fysiska personer ska vara inlämnad. Det innebär också att enskilda näringsidkare, delägare i fåmansföretag och …
Skattereduktioner i årets deklarationer för företag och privatpersoner
En fysisk person kan få upp till 15 olika skattereduktioner. En juridisk person kan få två skattereduktioner. För att kunna utnyttja skattereduktionerna behöver det finnas tillräckligt med …
Nyheter i vårändringsbudgeten
På måndagen presenterade finansministern regeringens vårändringsbudget. Några konkreta förslag till ändringar i skattelagstiften fanns inte med. Fokus ligger nu på att fokusera på …
Kontrollera och se över uppgifterna i deklarationen
Förra vecka den 14 mars öppnade Skatteverket möjligheten att lämna in inkomstdeklaration 1 för fysiska personer. Det är startskottet för deklarationstider för företag och fysiska …