Husbilsförmån vid enstaka tillfälle

Det blir allt populärare att tillbringa hela eller delar av semestern i en husbil. Har man inte en egen så kan man kanske få låna en av arbetsgivaren. Men då kan det uppstå en förmån som ska beskattas.

Husbil med boendeinredning registreras numera i bilregistret som personbil oberoende av vikt. Privat nyttjande av arbetsgivarens husbil beskattas därför enligt schablonreglerna för bilförmån.

Privat användning i ”ringa omfattning” beskattas inte. Med ringa omfattning avses högst 10 gånger per år och maximalt 100 mil.

Vid bedömning om gränsen för ringa omfattning har överskridits ska, enligt Skatteverket, inte enbart själva körningen med bilen beaktas, utan även användningen som fritidsbostad. Varje påbörjat dygn bör därför ses som ett tillfälle.

En anställd tillåts utnyttja arbetsgivarens husbil under två veckor på semestern. Bilen körs den 1 juli 30 mil till en campingplats och används där som fritidsbostad tills den körs tillbaka samma sträcka den 14 juli. Bilen har således körts vid två tillfällen och sammanlagt 60 mil, vilket i sig inte föranleder någon beskattning. Men medräknas även de tolv dagar som husbilen använts som fritidsbostad har husbilen använts för privat bruk vid totalt 14 tillfällen. Gränsen för ringa omfattning har därför överskridits.

När förmånsbilen används endast under en kortare tid, till exempel under semestern, anser Skatteverket att förmånsvärdet bör justeras uppåt vid inkomstbeskattningen. Förmånen bör då motsvara den inbesparing den anställde gjort jämfört med om bilen i stället hyrts under denna period. Motsvarande justering av arbetsgivaravgifterna görs dock endast efter beslut från Skatteverket.

Vid beräkning av underlag för skatteavdrag och arbetsgivaravgifter ska, om det inte finns ett beslut om justering, arbetsgivaren använda det schablonmässiga värdet för bilförmånen för hel månad. Vid inkomstbeskattningen ska värdet bestämmas till vad det hade kostat den anställde att själva hyra en motsvarande husbil samma tidsperiod, det vill säga de två veckorna i juli.

Företagsaktuellt nr 5 2016



Skatteförslag på väg ut på remiss

Arbetsgivaravgifter, jobbskatteavdrag, energiskatt, bränsleskatt. De är några av de områden som regeringen nu aviserar och remitterar förslag om inför höstbudgeten.När …

Distansjobba utomlands i sommar? Tänk på detta först

Sugen på att stanna kvar och jobba utomlands några månader efter semestern i sommar? Är du byråledare och vill erbjuda distansarbete även utomlands för vara en mer attraktiv arbetsgivare? …

Ett steg närmare elstödet

Nu har de svenska reglerna om elstöd till företag beslutats av regeringen. Precis som utlovat kommer företag i elområde 4 att få ersättning med 79 öre per kilowattimme och företag i …

Viktiga råd vid anställning av sommarvikarier

Att anställa sommarvikarier är inget man ska slarva med. Även om det rör sig om korta anställningar är det mycket att tänka på; särskilt eftersom det är yngre människor utan särskilt …

Viktigaste reglerna för anställdas semesterledighet

Det finns mycket att tänka på för de som planerar personalens semesterledighet. Likaså för dem som ska räkna ut vilken semesterlön som ska betalas ut under ledigheten. Här följer några …

Proposition dröjer: När slipper vi papperskvitton?

En av de vanligaste frågorna vi får när vi träffar medlemmar är ”hur gick det med moderniseringen av bokföringslagen?” Svaret från klimat- och näringslivsdepartementet dröjer, men …

Skattereduktioner i årets deklarationer för företag och privatpersoner

En fysisk person kan få upp till 15 olika skattereduktioner. En juridisk person kan få två skattereduktioner. För att kunna utnyttja skattereduktionerna behöver det finnas tillräckligt med …

Några avdrag i deklarationen 2023

Nu börjar vi närma oss den 2 maj då inkomstdeklarationen 1 för fysiska personer ska vara inlämnad. Det innebär också att enskilda näringsidkare, delägare i fåmansföretag och …

Nyheter i vårändringsbudgeten

På måndagen presenterade finansministern regeringens vårändringsbudget. Några konkreta förslag till ändringar i skattelagstiften fanns inte med. Fokus ligger nu på att fokusera på …

Kontrollera och se över uppgifterna i deklarationen

Förra vecka den 14 mars öppnade Skatteverket möjligheten att lämna in inkomstdeklaration 1 för fysiska personer. Det är startskottet för deklarationstider för företag och fysiska …

Senaste nytt