Skatteförslag på väg ut på remiss

Arbetsgivaravgifter, jobbskatteavdrag, energiskatt, bränsleskatt. De är några av de områden som regeringen nu aviserar och remitterar förslag om inför höstbudgeten.

När vårändringsbudgeten presenterades var det skralt med förslag inom skatteområdet. Samtidigt aviserade finansministern att förslag på skatteområdet skulle komma. Inom ramen för Tidöavtalet vill regeringen främja att fler nya företag bidrar till jobb, tillväxt och välstånd. I Tidöavtalet finns flera förslag inom skatteområdet som regeringen planerar för och är angelägen om att de kan förberedas genom remittering inför budgetpropositionen för 2024. Det beror på det ekonomiska läget och de överläggningar som förs i det slutliga arbetet med höstbudgeten.

Regeringen och samarbetspartiet vill att såväl bolagsskatter som kapitalskatter ska vara konkurrenskraftiga, och det öppnades upp för förändringar i 3:12-regelverket. Just reglerna kring fåmansföretag var inte det som lyftes när finansministern aviserade de förslag som kan komma att behandlas i höstbudgeten.

Sänkt skatt på arbetsinkomster och pension

Ett av de förslag som nu är ute på remiss handlar om sänkt skatt på arbetsinkomster och pension. Detta ska ske genom förstärkt jobbskatteavdrag på olika sätt och sänkt skatt för pensionärer. Skattesänkningen riktas främst till heltidsarbetande med låga- och medelhöga inkomster. Åldersgränsen för att ta del av jobbskatteavdraget för denna grupp höjs från 65 till 66 år. Jobbskatteavdraget föreslås även förstärkas ytterligare för personer som vid årets ingång har fyllt 69 år.

Höjda arbetsgivaravgifter

Arbetsgivaravgiften föreslås höjas för de yngsta genom att nedsättningen av arbetsgivaravgifterna och den allmänna löneavgiften för personer som vid årets ingång har fyllt 15 men inte 18 år slopas fr.o.m. den 1 januari 2024. Anledningen enligt promemorian är att det ”Därtill är det centralt att skattereglerna också utformas så att de ger förutsättningar för en hög varaktig sysselsättning och goda villkor för företagande. Eftersom utrymmet i de offentliga finanserna är begränsat är det nödvändigt att prioritera de mest effektiva åtgärderna”.

Energi och drivmedel

Regeringen remitterar även ett förslag om att den årliga indexeringen av skatt på drivmedel och den årliga indexeringen av energiskatten på el pausas under 2024 och 2025. Dessutom föreslås den tillfälligt utökade skattenedsättningen på s.k. jordbruksdiesel gälla även under 2024 och 2025.

Förändringar på kapitalbeskattningsområdet

Vid uthyrning av privatbostadsfastigheter, privatbostäder och hyreslägenheter föreslås bland annat att schablonavdraget höjs till 50 000 kronor från nuvarande gräns på 40 000 kronor. Beloppsgränser för beskattning av kapitalvinst vid överföring av mark eller andel i samfällighet och uppdelning i lotter genom klyvning föreslås höjas från 5 000 kronor till 42 000 kronor. Omkostnadsbeloppet vid allframtidsupplåtelser och beloppsgränsen för beskattning av inkomst från samfällighet föreslås även höjas från 600 kronor till 1 500 kronor. Detta förslag om höjt schablonavdrag vid uthyrning av bostäder och förenklad beskattning av vissa fastighetsrelaterade inkomster har sänts ut på remiss.

Fler förslag som har lämnats på remiss

Regeringen vill att det ska finnas goda incitament för företagen att investera i forskning. Experter, forskare och nyckelpersoner kan idag få skattelättnad under de fem första åren av den tidsbegränsade vistelsen i Sverige. För att göra de svenska expertskattereglerna mer konkurrenskraftiga remitteras förslag om att tidsgränsen för skattelättnaden utvidgas till sju år.

Dessutom lämnas ett annat förslag om FoU-avdraget. Förslaget är av tekniska natur och innebär att avdraget vid beräkning av arbetsgivaravgifterna och den allmänna löneavgiften ska göras mot summan av dessa avgifter. Idag görs avdraget separat mot varje del. Två andra förslag på remiss är förslag om justerad skatt på naturgrus och avfall samt höjd jämförelseränta för ränteförmån.

I samband med presentationen av vårändringsbudgeten meddelade regeringen att man under våren kommer att remittera ett förslag om sänkt skatt på plastpåsar eller ett borttagande av skatten. Det förslaget är nu på remiss och skatten för de vanliga plastpåsarna föreslås sänkas från tre kronor till 50 öre från och med den 1 januari 2024.

The post Skatteförslag på väg ut på remiss appeared first on Tidningen Konsulten.



Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet

Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar …

Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!

Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar …

Nu kompenseras personer födda 1957

Riksdagen har beslutat om att personer som är födda 1957 ska kompenseras för den uteblivna skattesänkningen för beskattningsåret 2023. Kompensationen, som motsvarar den skattelättnad det …

Lina Andersson: Allt fler kunder ställer krav på att vi ska arbeta hållbart

Home of Textile säljer dekor, möbler och textil till projektkunder, butiker, E-handlare och direkt till konsument. De senaste åren har de tagit stora steg mot hållbarhet, trots att de är ett …

En guide: E-faktura eller PDF-faktura – vad ska du välja och hur kommer du igång

I takt med att allt fler affärsprocesser digitaliseras, blir frågan om hur fakturering ska ske allt mer aktuell. För många innebär detta ett vägval mellan PDF-faktura och e-faktura. Vad är …

Muntliga avtal gäller i de flesta fall men bör undvikas

För att undvika ord-mot-ord-situationer är skriftliga avtal mellan arbetsgivare och anställda att rekommendera. Det är viktigt särskilt ur arbetsgivarsynpunkt eftersom den anställde vid en …

Konkurserna ökar – vad tänka på?

Antalet konkurser var 2023 det hösta sedan finanskrisen på 90-talet och trots att våren nu är här syns ingen ljusning. Det ligger många riskfaktorer bakom den ökade konkursvågen enligt …

Vem gör du affärer med?

Vissa saker bör företagare kontrollera eller se över regelbundet. Det kan vara att lägga om lånen eller att hitta en billigare försäkring. En åtgärd du som företagare bör se över en …

Så kan du jämna ut företagets resultat med skattemässiga dispositioner

När en enskild näringsidkare vill jämna ut det skattemässiga resultatet finns det tre olika skattemässiga dispositioner att använda sig av: avsättning till periodiseringsfond respektive …

Vad kommer Skatteverket att kontrollera i år?

Nyligen öppnades möjligheten att deklarera digitalt (19 mars) och Skatteverket har också informerat vad myndigheten kommer att granska i år när det gäller privatpersoners deklarationer. I …

Senaste nytt