Nya lagar 2017

Vi presenterar kort ett urval av de nya lagar som under 2017 kan komma att påverka dig och ditt företag. De flesta har trätt i kraft vid årsskiftet.

Mer statlig skatt

Den årliga uppräkningen av den nedre och övre skiktgränsen för uttag av statlig inkomstskatt har begränsats så att uppräkning för 2017 har gjorts med förändringen i konsumentprisindex plus en procentenhet. Normalt görs uppräkning med två procentenheter.

Den nedre skiktgränsen när du börjar betala 20 procent statlig skatt uppgår därmed till 438 900 kr och den övre skiktgränsen till 638 500 kr för 2017.

Det motsvarar brytpunkter (skiktgräns + grundavdrag) på 452 100 kr respektive 651 700 kr. Är du född 1951 eller tidigare är brytpunkterna 478 100 kr och 670 600 kr.

Nedsättning av förmånsvärdet för miljöbilar

Har du en miljöbil som förmånsbil kan det vara bra att känna till att den tillfälliga nedsättning av förmånsvärdet som man kan få för vissa sådana bilar har förlängts med fyra år, till och med utgången av 2020. Den maximala nedsättningen har dock sänkts från 16 000 kr till 10 000 kr.

Resor till och från arbetet

Beloppsgränsen för när du får avdrag för dina utgifter för resor till och från arbetet har höjts från 10 000 kr till 11 000 kr. Det gäller för de resor du gör nu under 2017.

Sänkt moms på vissa reparationer

Den moms du betalar när du reparerar dina skor, kläder, lädervaror och hushållslinne har sänkts från 25 procent till 12 procent. Även reparation av cykel med tramp- eller vev-anordning omfattas av momssänkningen.

Höjd moms på biobiljetter

Momsen på biljett till biografföreställningar har höjts från 6 procent till 25 procent.

RUT-avdrag på vitvaror

RUT-avdraget har utvidgats så att du nu även kan få skattereduktion för reparation och underhåll av vitvaror som utförs i din bostad (så kallat REP-avdrag). Det gäller till exempel reparation av din tvättmaskin, torktumlare, spis, kyl och frys. Skattereduktionen är en del i RUT-avdraget med den subventionsgrad och de förutsättningar i övrigt som gäller för RUT-avdrag.

Ändrade uppskovsregler

När du säljer din privatbostad och köper en ny kan du få uppskov med att betala vinstskatten. Det vinsttak 1 450 000 kr som har gällt under några år har nu slopats under en begränsat tid. Säljer du din bostad under perioden 21 juni 2016 till och med 30 juni 2020 kan du få uppskov med hela din vinst. Men det förutsätter att du köper en ny bostad som kostar minst lika mycket som den du säljer.

Metoden för att beräkna uppskovets storlek vid köp av billigare bostad har också ändrats från och med den 21 juni 2016. Uppskovet beräknas nu som en kvotandel av vinsten.

Ränta på skattekontot

Från och med i år har det införts ett särskilt golv för intäktsräntan på skattekontot. Det innebär att om basräntan har beräknats till sin lägsta nivå som är 1,25 procent, så får du ingen intäktsränta för överskott på ditt skattekonto.

Representation

Brukar du bjuda dina kunder på restaurang kan det vara bra att känna till att avdragsrätten för representation som avser lunch, middag eller supé har slopats vid inkomstbeskattningen. Kvar finns dock rätten att göra avdrag för enklare förtäring som till exempel alkoholfri dryck, kaffe, te respektive kakor, bullar, frukt och en enklare smörgås.

Om ditt företag har brutet räkenskapsår får du dock vid inkomstbeskattningen tillämpa de gamla reglerna fram till dess att räkenskapsåret avslutas under 2017.

För att kompensera för det slopade avdraget vid inkomstbeskattningen har avdraget för moms vid representationsmåltider förenklats och utökats. Avdraget får dock högst uppgå till momsen på 300 kr per person och tillfälle.

Växa-stöd för den först anställda

Ett tillfälligt så kallat växa-stöd har införts för dig som är enskild näringsidkare när du anställer din första person. Kravet är att du inte haft någon anställd sedan den 1 januari 2016 och att du anställer en första person efter den 31 mars 2016. Då behöver du endast betala ålderspensionsavgiften på 10,21 procent på ersättningen till den anställda under de tolv första månaderna. Övriga arbetsgivaravgifter, allmän löneavgift och särskild löneskatt behöver du inte betala. Det gäller för den del av lönen som inte överstiger 25 000 kr per månad. Anställningen ska omfatta minst tre månader och en arbetstid på minst 20 timmar per vecka. Reglerna gäller till och med den 31 december 2021.

Omsättningsgräns för moms

Det har införts en omsättningsgräns för moms. Syftet är att förenkla för dig som har en mindre verksamhet med liten omsättning, som till exempel mikroproduktion av förnybar el. Om din omsättning inte överstiger 30 000 kr exklusive moms under innevarande år och du inte heller under de två föregående två åren haft en högre omsättning, kan du bli skattebefriad för moms. Du behöver då inte registrera dig för moms eller redovisa moms. Men som skattebefriad saknar du även rätt att göra avdrag för ingående moms.

Koncernbidrag

Ett av villkoren för att få göra avdrag för koncernbidrag är att det sker en värdeöverföring motsvarande bidraget. Det har tidigare bara framgått av rättspraxis. Nu har lagtexten ändrats så att det tydligt framgår att värden motsvarande koncernbidraget ska föras över från givaren till mottagaren senast den dag som givaren ska lämna sin inkomstdeklaration.

Förbättrad skuldsanering

En ny skuldsaneringslag har införts för att ge fler så kallade evighetsgäldenärer möjlighet att ansöka om och genomgå skuldsanering. Lagen innebär bland annat att det har blivit lättare att ansöka om skuldsanering, att det görs en mer nyanserad bedömning än tidigare av om skuldsanering ska beviljas. Juni och december är numera betalningsfria månader för den som har beviljats skuldsanering.

Det har även införts en lag om skuldsanering för dig som är företagare. Den innebär att en särskild form av skuldsanering (F-skuldsanering) erbjuds överskuldsatta personer som är eller har varit engagerade i en näringsverksamhet som drivits på ett försvarligt och lojalt sätt.

Företagsaktuellt nr 2 2017

 



Så kan du jämna ut företagets resultat med skattemässiga dispositioner

När en enskild näringsidkare vill jämna ut det skattemässiga resultatet finns det tre olika skattemässiga dispositioner att använda sig av: avsättning till periodiseringsfond respektive …

Omfördela skattereduktioner i inkomstdeklarationen

En skattereduktion minskar den skatt som en fysisk person ska betala. Det innebär att man behöver betala tillräckligt med skatt för att kunna tillgodoräkna sig en skattereduktion. Vissa …

Vad kommer Skatteverket att kontrollera i år?

Nyligen öppnades möjligheten att deklarera digitalt (19 mars) och Skatteverket har också informerat vad myndigheten kommer att granska i år när det gäller privatpersoners deklarationer. I …

Så kan företagaren motverka penningtvätt

Penningtvätt är ett globalt problem som bland annat innebär att företag används för att tvätta illegalt intjänade pengar. Victoria Müller, kvalitetsrådgivare på branschorganisationen …

Jens Nylander: ”Noggrannare leverantörskontroller kan förhindra ekonomisk brottslighet”

De kriminella blir allt mer raffinerade och allt fler företagare vittnar om att de utsätts för bedrägerier. I denna verklighet blir det allt viktigare för företagare att inte bara känna …

Nya bud för samfälligheter som inte är skattskyldiga för moms

I februari meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att samfällighetsföreningar inte ska ta ut moms på bidrag som föreningen tar ut från sina medlemmar. Avgörandet överensstämmer inte med …

Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2024

Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2024. Inlämning av deklarationen  För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för …

Kontrollera uppgifterna i din deklaration

Snart är deklarationsracet i gång för privatpersoner. Inkomstdeklarationen ska vara inlämnad senast den 2 maj. I den här artikeln tar vi upp vikten av att kontrollera sina uppgifter och …

Vd och grundare Malin Bergman: ”Tro på din idé”

Kvinnors företagande är viktigt för att främja företagsamhet och konkurrenskraft i Sverige. Trots det är det fortfarande färre kvinnor än män som driver företag. Varför är det så och …

K10 eller K12 – vilken blankett ska man använda?

K10 och K12 är två blanketter som är starkt förknippade med deklarationen för ägare till fåmansföretag. Men när ska man använda vilken blankett när man har sålt en andel eller fått …

Senaste nytt