Längre anstånd och andra beslut av Riksdagen

2 februari beslutade Riksdagen att genomföra vissa av de åtgärder som årets andra ändringsbudget innehöll. Det här är vad som gäller nu.

Skattefri parkering

Under pandemin har en tillfällig skattefrihet för förmån av fri parkering i anslutning till arbetsplatsen varit gällande. De tillfälliga reglerna som infördes under 2020 förlängdes till att gälla även under 2021. Riksdagen har nu beslutat om en ny, tillfällig lag som träder i kraft den 1 mars 2022. Denna tillfälliga lag tillämpas på de parkeringsförmåner som har lämnats efter den 31 december 2021. Lagen upphör att gälla vid utgången av juni 2022, men kommer då att gälla för de förmåner som har lämnats under perioden 1 januari–30 juni 2022. Förslaget var från början att slopad förmånsbeskattning av parkering skulle gälla till och med den 31 mars 2022, men förlängdes bland annat tack vare Srf konsulternas remissvar.

Krav på läkarintyg

En annan hantering som har frångått de normala rutinerna är den för kravet på läkarintyg. I samband med sjukdom förväntas den anställde att styrka frånvaron med ett läkarintyg på grund av sjukdom.   Det blir nu ett uppskjutet krav på läkarintyg från åttonde till den femtonde dagen i sjukperioden, det vill säga en förlängning till och med 30 april 2021.

Anstånden

Företag har under pandemin kunna ansöka om anstånd med inbetalning moms, arbetsgivaravgifter och skatt till Skatteverket. Anstånd med inbetalning av avdragen preliminär skatt och arbets­givaravgifter har tidigare beviljas för högst sju redovisningsperioder för redovisningsperioder som infaller under januari 2020 – 2021. Nu har riksdagen fattat beslut om att omfatta även redovisningsperioderna oktober – december 2021 och att anståndet kan beviljas för högst nio redovisningsperioder.

Det gäller anstånd för avdragen preliminär skatt, arbetsgivaravgifter samt moms som redovisas månadsvis. Anståndstiden får bestämmas till längst ett år, och flyttas fram från 12 mars 2022 till och med den 12 februari 2023. Anstånd för mervärdesskatt som redovisas kvartalsvis ska kunna bevil­jas för högst två redovisningsperioder, i stället för dagens enda. Anståndstiden får bestämmas till längst ett år, dock längst till och med den 17 januari 2024.

Omställningsstöd och evenemangsstöd

Besluten i ändringsbudgeten innebär även att medel avsätts för utökningar av omställningsstödet, omsättningsstöden till enskilda företagare och handelsbolag samt av evenemangsstödet. Stödet till kultur och idrott förstärks och fribeloppet för att få studiemedel slopas tillfälligt.

Däremot riktade riksdagen en uppmaning, ett tillkännagivande, till regeringen om angående evenemangsstödet. I uppmaningen framkommer att regeringen snabbt bör arbeta om kriterierna för evenemangsstödet så att de som berörs kan få stödet snabbare och att fler kan få del av det.

Ersättningar

Regeringens förslag om att återinföra ersättningar godkändes också av Riksdagen. Det innebär att från och med 8 december till och med 31 mars 2022 kan individen få ersättning för karens, det utges ersättning för riskgrupper och arbetsgivaren kommer att få ersättning för sjuklönekostnader över det normala. Ersättningen kommer att kunna ansökas om i efterhand från 8 december 2021. Sedan tidigare gäller att ersättningar för vab vid skolstängning och ersättning till föräldrar till barn som varit allvarligt sjuka är möjligt att få till och med 31 mars 2022.



Nya bud för samfälligheter som inte är skattskyldiga för moms

I februari meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att samfällighetsföreningar inte ska ta ut moms på bidrag som föreningen tar ut från sina medlemmar. Avgörandet överensstämmer inte med …

Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2024

Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2024. Inlämning av deklarationen  För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för …

K10 eller K12 – vilken blankett ska man använda?

K10 och K12 är två blanketter som är starkt förknippade med deklarationen för ägare till fåmansföretag. Men när ska man använda vilken blankett när man har sålt en andel eller fått …

Vd och grundare Malin Bergman: ”Tro på din idé”

Kvinnors företagande är viktigt för att främja företagsamhet och konkurrenskraft i Sverige. Trots det är det fortfarande färre kvinnor än män som driver företag. Varför är det så och …

Kontrollera uppgifterna i din deklaration

Snart är deklarationsracet i gång för privatpersoner. Inkomstdeklarationen ska vara inlämnad senast den 2 maj. I den här artikeln tar vi upp vikten av att kontrollera sina uppgifter och …

Samverkan gör AGI till vapen mot fusk

Införandet av AGI, Arbetsgivardeklaration på individnivå, är en av de största förändringar av lönehanteringen som Srf Lönsam arbetat fram tillsammans med Skatteverket. Nu föreslås att …

Deklarera – viktiga datum att ha koll på för dig som privatperson!

Nytt år och snart dags att deklarera inkomster för 2023. Här lyfter vi några viktiga datum för fysiska personer att ha koll på under 2024. Flera datum för betalning av kvarskatt  …

KU-dags!

De allra flesta arbetsgivare och uppgiftslämnare rapporterar idag arbetsgivardeklaration med individuppgifter (AGI). Den finns dock fortfarande tillfällen när kontrolluppgifter ska lämnas. …

Snart kan företagare slippa krånglig kvittohantering

Efter många års utredning finns nu ett konkret förslag från regeringen att företagare inte längre behöver spara kvitton och fakturor i pappersformat – så länge de sparas i digital …

Srf konsulterna tipsar: Ny ansökningsperiod för återbetalning av skatt i jordbruk och skogsbruk 

Från och med 1 januari 2024 ska ansökningar för återbetalning av skatt på bränsle som förbrukas i jordbruk, skogsbruk och vattenbruk göras kvartalsvis. Samtidigt höjs det totala …

Senaste nytt